Featured Projects.

The WALL No.1 (김성화웨딩, Lobe de blanc)

The WALL_가벽입면-야경.jpg

 

LOCATION : 울산광역시 남구 월평로 195번길 10 (삼산동) (SAMSAN_Dong, Ulsan, SOUTH KOREA)

SITE AREA  : 349.4

OCCUPANCY : Neghborhood Facility

FLOOR AREA: 493.11
STRUCTURE : Reinforced concrete
SkinFINISH : Stuccoflex, mono brick

Photograph: 770Studio LeeJaeSang

Prolgue

 

이 작품이 자리잡고있는사이트는 60여개의 웨딩스튜디오, 여행사, 미용실, 예복대여업체등이 밀집해있기도 하지만 도시계획상 지역, 지구와 그 지정시기등에 따른 이유로 다수의 주거기능의 건축물들이 혼재되어있는 2013년 조성된 울산 삼산웨딩거리이다.
이 거리는 특정상업군의 밀집화에 따른 지역경제의 활성화의 일환으로 웨딩문화와 지역상권의 활성화를위해 특화된거리로 정책적으로 여러 지원사
업이  이루어지기도  하였다........

The WALL_가벽배면뷰-야경.jpg
The WALL_좌측조감뷰-주경.jpg
The WALL_가벽틈2.jpg

 

Identity

북쪽으로 3층규모의 여행사가 자리잡고있고 남쪽으로 4층규모의 다가구주택단지가 형성되어 있는 웨딩거리의 단부에서 사이트의특성을 알릴수있고,장기적으로는 그 확장을 기대하는 마음으로 본작품을 설계하였다.
웨딩샵과 촬영장의 복합적기능의 수행, 주기적인 촬영장의 인테리어변경이라는 특성을고려함과 동시에 자신만의 공간을 부여하여, 특화된 촬영의 배경으로서 기능을 할수있도록 하였다.

The WALL_정면우측뷰-야경.jpg

Morphol. HOUSE No1

Publivate_야경-3.jpg

In the Middle of PublIc & Private House

 

공공성과 프라이버시

담장과 건물로 둘러쳐진 단독주택이 즐비한 주택단지는 과연 아파트와 다를까?

개인의 마당을 가진, 수평적으로 배열된, 호수가 아닌 필지명으로 불리는 이상의 의미가 있을까?

싸리대문 넘어로 은근히 보여지고, 일상이 슬그머니 배어나와야 마을이 되지 않을까?

 

기능과 그 이상

내부공간과 외피는 별개의 요소이기도 하지만, 그들간의 유기적인 상호작용으로 서로에게 영향을 끼치고, 물리적인 요소임에도 감성과 삶에 영향을 준다.

생물의 형태에 대한 기술과 그 법칙을 연구하는 형태학(Morphology)에서 기관과 기능의 관계를 다루는 생리형태학 뿐 아니라 인과형태학이 있는데, 건축물 역시 인공물이지만, 하나의 생명체로서 기관과 기능, 그 이상을 가지고 있다.

 

이 작품은 여러겹의 형태와 내부의 다양한 레이어들의 상호작용들에 의해 만들어지는 공간을 통해 기능 이상의 것을 담아내고 있다.

 

하나로의 주택을 세 개의 볼륨과 두 개의 재료의 조합으로 구성함으로서 생겨나게 되는 출입구와 속마당을 통해 공용공간을 더욱 풍성하게 하고, 건물과 길이라는 지루한 도시의 가로변에 활력을 주고자 하였고, 동측면의 보행자 도로와 북측의 도로에 낀 모퉁이의 이형적 형태의 노출콘크리트의 매스(Mass)는 그 역할을 더하고 있다.

 

레벨을 달리하는 각층의 내부공간들은 벽과 공용공간으로 구분하지 않고, 수직적 레이어를 두어 고유의 색깔을 담아내고, 이러한 수직적 레이어와 외부공간이 다양한 방식으로 만날 수 있도록 유도하고 있다.

 

남쪽의 경사진 공공녹지쪽의 정원에 나란히 거실과 주방을 배치함으로써 그 공간을 확장하였고, 정원을 감아돌아 내려간 곳에 위치하고 있는 서재는 실내의 계단을 통해 순환하는 동선을 구성하고 있으며, 그 순환동선의 측면에 수직적으로 열린 계단을 구성하여, 개방적인 공용공간을 집중화하고 있다.

이 공용공간은 수평적 흐름과 수직적 흐름의 축으로 거실,주방과 서재, 2층의 자녀방과 부부방을 적절히 구분/연결하는 역할을 하며, 보행자 도로의 레벨에 의해 자연스럽게 형성되는 프라이버시를 확보하며, 열린 표정으로 외부환경과 소통하는 역할을 한다.

 

LOCATION : 울산광역시 중구 약사동 (YAGSA_Dong, Ulsan, SOUTH KOREA)

SITE AREA  : 291.8

OCCUPANCY : Detached house

FLOOR AREA: 218.47
STRUCTURE : Reinforced concrete
SkinFINISH : Exposed concrete, silica brick

Photograph: 770Studio LeeJaeSang

Award : 2018년 울산시건축상 최우수상(주거부문) 수상

Publivate_House
Publivate_House
Publivate_House
Publivate_House
Publivate_House
Publivate_House
Publivate_House
Publivate_House
Publivate_House
Publivate_House
LIGHT HOUSE IN SIPAN,   Remodeling

LOCATION : Old Japanese Lighthouse,Garapan, Saipan 96950

AREA : 276.47㎡

OCCUPANCY : Sales Facility

High_Vill in SINJUNG

LOCATION : SINJUNG_Dong, Ulsan, SOUTH KOREA

AREA : 330㎡

OCCUPANCY : Neghborhood Facility & Residence Office

단독주택, 다가구주택, 공동주택이 혼재된 도심속에 설계된 복합건축물로서 상업지 인근의  일관된 주거형식에 다른 대안을 제시하고 있다.

 

복층형으로 구성된 단위공간들의 변형과 조합으로 형성된 주거군의 메스는 환경적 기능을 최대한 발휘하기 위하여 배치되었고, 저층부의 서비스영역과 상업공간은 좁은 전면도로에 여유공간을 할애하여 보행자에게 시각적 개방감을 줌과 동시에 원할한 차량의 소통이 될수 있도록 설계되어졌다.

저층부의 거친질감의 노출콘크리트와 유리의 대비, 구조체의 노출과 뒤쪽으로 밀어진 메스는 상부의 주거부분의 요철과는 다른모습을 가지도록 의도되었다.

Complex buildings, multipurpose dwellings, and multI-household buildings are complex buildings, suggesting a different alternative to the uniform residential format adjacent to the commercial area.

The meditations of the housing groups formed by the deformation and combination of the units were arranged to maximize the environmental functions of the dwelling.  and The service area and commercial space of the lower extremities are designed to provide free space on the narrow front roads and provide visual openness to pedestrians and to communicate with desired vehicles.

The rough texture of the exposed concrete and the contrast of the glass, the exposure of structures, and the displacement of the rear were meant to be different from the bumps in the upper part of the upper part of the upper part of the dwelling.

GUMI-ri House

The countryside was designed for rural living, surrounded by a suburban fringe of town that was overshadowed by green surroundings.
The one-story underground building and ground level building is creating a maximum open space for the surrounding environment.
What is the architecture that makes life rich in power?The project, which originated from the idea, is thought to be one of the many alternatives that occur among the patterns that adapt to urban life and the pattern that needs to adapt.
It is also a suggestion of the architecture of the architecture, the architecture of architecture, and the utility value of the architecture.

STARBUCKS GangDong DT

The architectural symbolism of the building implies more than just the meaning of self-expression.
These ostensible iconic symbolism, along with the formation of space, will affect the publicity of the local characteristics of the project, for example, as a general citizen of the local community, and designed to respond to the scenic nature of the neighborhood, as planned for the tourism and environment.

Public_bldg.#1​

The architectural symbolism of the building implies more than just the meaning of self-expression.
These ostensible iconic symbolism, along with the formation of space, will affect the publicity of the local characteristics of the project, for example, as a general citizen of the local community, and designed to respond to the scenic nature of the neighborhood, as planned for the tourism and environment.

Decline bldg No.1

Despite the differences in the level of housing, it leads to a shift in housing in a residential configuration that revolves around a core that penetrates through commercial facilities.

The inserted cores lead to different changes in the level of each floor, showing the characteristics of spatial characteristics and multiple characteristics at the same time.

Complex No.1

It focuses on how to create a public space in a way that will create spaces for each character in a small structure that comprises a combination of commercial and residential applications.

Sonore No.1

As a small commercial architecture with a lot of traffic and sloping ramps, it includes access to the approach of vehicular access and access to pedestrians, as well as a long way to access the roadside.

Even though it was a small building, the public felt that the public was reluctant to engage the public in a long way, and the spaces were designed to ease the space of the long corridor, which was designed to accommodate the long corridor and the stairs.

We are segmentlized Low and long  facade for not bored.

On the contrary, the shape of the stairs to the second floor was induced to form a simple facade.

TELL YOUR STORY

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. Let your users get to know you.

 

사람들의 왕래가 많은 대로와 경사진 좁은도로에 접한 소규모 상업건축물로서 차량의 접근과 보행자의 접근을 통합하며, 대로변에 길게 접할 수 있는 방법으로서의 제안이 포함되어 있다.


소규모의 건축물임에도 불구하고, 작은 여러개의 상점으로 나뉘어질것으로 보이는 1층부분의 길이는 경제적인 관점에서 건축주에게 중요한 부분임을 착안한 구성으로 만들어진 공용공간인 긴 복도와 계단의 공간을 이용자들이 답답하지 않도록 수직적 공간감을 주어 동선을 자연스럽게 유도하고자 하였다.


건물의 입면은 낮고 길어진 정면의 모습이 단조롭지 않도록 분절하고, 2층으로 연결되는 계단실의 형태가 드러나지 않도록 하여, 단순한 입면의 틀이 형성되도록 유도하였다.

B:um House No.1

Through the creation of the outer space of the outer space and the shape of each type of residence, the inhabitants tried to free themselves from the various exterior spaces of the inhabitants, thus avoiding the monotony of detached housing in the downtown area.

The external finish materials are mixed with various ingredients, which are also intended to alter the rhythmic changes seen externally.

 

Stay In Touch.

Member Introduction
KAAN's INTRANET

architect firm KAAN

​건축사사무소 카안

Zip-code : 44711

Adress : 2F, 1, Namjung-ro 108beon-gil,Nam-gu, Ulsan, Korea

울산광역시 남구 남중로 108번길 1, 2층(삼산동)

Tel : (+82)052-267-5351

Fax : (+82)052-267-5357

2층에서 본 계단과 거실